De kabaalmaker

In opdracht van Oxfam Wereldwinkels maakte ik een trofee om uit te reiken aan de grootste kabaalmaker voor eerlijke handel. De initiatiefnemers trachtten de jeugd te engageren voor duurzaam consumeren en rechtvaardige internationale handel. Scholen en verenigingen moesten zoveel mogelijk indruk maken.

Net voor ik de vraag kreeg was er toevallig een boom gesneuveld in de tuin van mijn ouders. Een stevige storm had lelijk huisgehouden. Bij het verwerken van al dat hout zag ik plots de trofee vorm krijgen. Het kon toch niet mooier? Ik had een natuurlijk product uit de eigen tuin, eerlijker kon ik niet bedenken.

Het begon als een experiment met een stuk hout en een kettingzaag. Hier zie je de eerste ruwe vorm.De tweede stap was om het concept te testen op wat overschotten hout.

Toen ik er aan begon had ik eigenlijk maar een heel vaag idee van wat resultaat zou worden. De trofee moest kabaal, lawaai, luidruchtigheid, ... uitstralen, maar hoe? Eerste ideeën vertrokken vanuit een megafoon, die vond ik maar niets. Toen kwam de plotse ingeving om iets met onomatopeeën te doen.

Tijdens mijn studies had ik mij geamuseerd met de voorstelling van allerlei klanken in strips te bestuderen. Nu kon ik mij zelf uitleven in het bedenken van geluiden en gepaste vormen. Enige wat ik nog moest bedenken was om er ruimtelijk mee aan de slag te gaan. Zodra ik dus de vormen zag verschijnen in de stukken hout wist ik wat het zou worden.

De finale troffee. Een zeer geslaagd experiment naar mijn eigen mening.

De finale troffee. Een zeer geslaagd experiment naar mijn eigen mening.